Het Griekse parlement heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag ingestemd met het besparingsplan van premier Tsipras. Uit Brussel klinken ondertussen optimistische geluiden over de Griekse voorstellen, waardoor een deal aanstaande zondag steeds waarschijnlijker wordt.
In ruil voor allerlei bezuinigingen hoopt het land te kunnen onderhandelen over een nieuw noodsteunpakket van tientallen miljarden euro’s.
Volgens de uitgelekte plannen verdwijnt onder meer het gunstige btw-tarief voor Griekse eilanden, gaan allerlei belastingen omhoog, wordt het pensioenstelsel hervormd en wordt er voor 300 miljoen op defensie bezuinigd.
Griekse media meldden dat Tsipras met al die bezuinigingen en hervormingen zo’n 10 tot 12 miljard euro bij elkaar kan sprokkelen. In ruil daarvoor wil Athene financiële steun die in totaal 74 miljard euro zou behelzen. Eerder spraken Griekse media nog van 53,5 miljard euro.
Vrijdag liet een woordvoerder van de regeringspartij van Tsipras, Syriza, al weten dat een meerderheid van het parlement het voorstel steunt, mede omdat de grootste oppositiepartij, Nieuwe Democratie, aangaf het voorstel goed te keuren.
In de nacht van vrijdag op zaterdag bleek er inderdaad een zeer ruime meerderheid achter de plannen van de premier te staan. Uiteindelijk hebben 251 van de 300 volksvertegenwoordigers 'ja' gestemd, 32 parlementariërs waren tegen. Onder de 'nee-stemmers' waren twee leden van Tsipras' eigen partij. Acht anderen van Syriza onthielden zich van een stem.
Zaterdag buigen de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) zich over het voorstel. De eurogroep zal geen akkoord over een daadwerkelijke deal sluiten, maar kan wel het licht op groen zetten voor onderhandelingen over een nieuw steunpakket. Een aantal ministers, onder wie die van Nederland en Duitsland, moet wel nog langs zijn parlement voordat daadwerkelijke gesprekken kunnen beginnen.
Ondanks deze procedurele stappen is de vergadering van zondag cruciaal. De geldschieters hebben Griekenland tot en met zondag de tijd gegeven om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Komt die er niet, dan is de kans zeer groot dat Griekenland de eurozone moet verlaten. Maar omdat de nu door de Grieken voorgestelde plannen erg lijken op eerdere plannen van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, lijkt het toch echt tot een akkoord te komen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl